http://www.devrekani.com

İlçede Turizm

İLÇEDE TURİZM KAYNAĞI :

İlçe; Temiz havası ve bozulmamış tabiatı ile özellikle yaz mevsiminde dinlendirici bir özelliğe sahiptir. Ancak konumu itibariyle doğal güzellikler,tarihi ve turistik yerleri ile  Yaz aylarında serinliği ve büyük şehirlerin gürültüsünden kurtulmak isteyen gurbetçilerimiz köylerine ve evlerine geri dönerek bir müddet burada dinlenmektedirler.

İlçe pazarının Pazar günü olması nedeniyle çevre il ve ilçelerden gelenlerin çok olması ilçe de Pazar günlerinin hareketli geçmesine sebep olmaktadır.
Yazılı kaynaklarda ilçenin Osmanlılar zamanında da dinlenme yeri olarak seçildiği görülmektedir. İlçe 5000 yıl öncesinin uygar bir yerleşim yeri olarak tarih hazineleri ile doludur. Özellikle Kınık harabeleri(yer altı şehri ) başta olmak üzere höyükler ve ören yerleri bakımından zengin bir yapıya sahiptir.

Mesire ve dinlenme yeri olarak da Alaman Çamlığı, Yaralıgöz dinlenme tesisleri,İlçedeki Baraj ve Göletler önemli yere sahiptir.

Ayrıca gerek ormanların gerek barınma yerlerinin çok olması sebebiyle ilçemiz av turizmi bakımından da zengindir. Mevsimine ve kanunlara uyulduğu takdirde Balık,Karaca,Tavşan,Tilki,Kurt,Yaban Domuzu,Ördek vb. gibi av hayvanları ilçemizde bol miktarlarda bulunmaktadır.

İlçede eskiden panayır adı altında bir hafta süre ile yapılan ticari ve sosyal içerikli programlar kaldırılmış olup yerine sadece Pazar günleri yapılan ticari canlılık kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet Han’ın İstanbul’un fetih yıldönümlerinde ise annesinin gelin olduğu Çayırcık mahallesinde bir günlük Fetih Şöleni düzenlenmektedir.

Yaralıgöz ismi: her yerin bir efsanesi olduğu gibi Yaralıgöz' ün de ismi hakkında çeşitli rivayetler vardır. Bunlardan birine göre bu kayanın üzerinde bulunan yerleşim yerinde gözleri yaralı veya ama birinin yaşadığı ve isminin oradan geldiği;

Başka bir söylentiye göre ise kayanın çok yüksek olması ve sürekli kaya üzerinde şiddetli rüzgarın esmesi şeklinden esinlenerek yel, çok yüksek oluşu sebebiyle etrafı gözlemek veya gözetmekten ise göz kelimeleri bir araya getirilerek halk arsında söylenen “yelligöz” sözcüğü zamanla Yaralıgöz olduğu tahmin edilmektedir.

Yaralı Göz :
Devrakani-Bozkurt yol güzergahındaki Yaralıgöz Dağı’nın eteğinde ve halen Devrekani Orman Bölge Şefliği’nin deposunun bulunduğu yerdir. Doğal güzelliği, ilginç manzarası, temiz havası ve soğuk suyu ile herkesin dikkatini çekebilecek nitelikteki en önemli uğrak yerlerindendir.

Meşhur kuyu kebabı yapılmaktadır. Ancak dinlenme tesisi yeterli değildir.
Kayak ve teleferik tesislerin kurulması ve turizmin gerektirdiği diğer hizmetlerin getirilmesi halinde iç ve dış turizmin ilgisini çekebilecek yerlerimizdendir.

İlçenin yaz turizmi için doğal güzellikleri yeterlidir. Yukarıda belirtilen yere kayak tesislerin kurulması halinde kış turizmi için cazip bir yer haline getirilebilir.
Devrekani avcılık için de çok elverişlidir.

ALAMAN DAĞI :
İlçeye 7 km uzaklıkta bulunan Bozkocatepe-Kurukavak Köyü hudutları içinde olup soğuk suyu, reçine kokan çamları ile ilçenin belli başlı mesire yerlerindendir. Henüz piknik ve konaklama tesisleri mevcut değildir.